Districon

Jeroen Kiks, managing director van Districon B.V.:

“Verdiep je in Lean & Green, dan wordt het een sport”

16-01-districon-l-g-nieuw-wagenpark

Waarom is Districon met Lean & Green gestart? 
Collega-partner Frits Bisschop van Districon is projectleider Lean & Green Personal Mobility bij Connekt en heeft ons hier besmet met het Lean & Green virus. Als je als bedrijf uitdraagt dat het belangrijk is duurzame mobiliteit te realiseren, dan moet je zelf het goede voorbeeld geven.

Hoe heeft Districon dat aangepakt?
We zijn begonnen met bewustwording. Dat is een belangrijke eerste stap. Je personeel moet gemotiveerd zijn mee te werken en daarbij moet je hen optimaal faciliteren. We bieden hen thuiswerk- en teleconferencing mogelijkheden, Skype-for-business en een IT-omgeving in de cloud. We stimuleren ons personeel kilometers terug te dringen door bijvoorbeeld samen te rijden naar een afspraak, wat bovendien tot voordeel heeft dat er tijdens de rit ruimte is voor een collegiaal gesprek. Gaandeweg merken we dat mensen er plezier in hebben zelf ook met ideeën te komen voor het verduurzamen van ons bedrijf. 

Jullie hebben onlangs een mijlpaal gevierd – wat houdt die precies in?
In januari hebben we een deel van onze vloot vernieuwd met 19 auto’s. De CO2-uitstoot was een belangrijk criterium voor onze keuze, waarbij we van harte werden ondersteund door ons personeel. We hebben vrij veel jonge mensen in dienst, voor wie autobezit geen eerste voorwaarde is. Voor hen is het gemak van de auto belangrijk, het hoeft niet meer duur en groot. Met onze vloot van 19 A-label auto’s besparen we niet alleen heel veel CO2. Ook zijn deze auto’s in verhouding veel goedkoper, zowel qua brandstof als verzekering.

Wat betekent Lean & Green voor Districon?
Lean & Green is een heel mooi platform dat bewustwording stimuleert. Zelf hadden we die CO2-reductie misschien ook wel voor elkaar gekregen, maar Lean & Green is daarvan een bevestiging. Die is in de eerste plaats belangrijk voor onze klanten, die ons bij aanbestedingen vragen om ons duurzaamheidslabel. Voor ons personeel is Lean & Green een stimulans om te blijven verduurzamen.

Hoe willen jullie verder met duurzame mobiliteit en hoe kan Lean & Green jullie daarbij helpen?
De CO2-doelstelling vind ik op de lange duur te beperkt. Districon kijkt ook naar fijnstof, want de uitstoot daarvan heeft merkbaar invloed op de volksgezondheid. Als je daar wat aan doet, draag je dus direct bij aan het maatschappelijk welzijn. Ik zou het goed vinden als de 2de Lean & Green Star staat voor een concrete doelstelling op het gebied van fijnstof. Wij gaan zelf in ieder geval door met het beperken van onze kilometers, ook door de lucht. Als we gaan, dan bundelen we zoveel mogelijk. Dat kan betekenen dat onze consultants in een week veel plekken bezoeken, maar de totale reisafstand beperkt blijft tot het minimum. Teleconferencing biedt een uitkomst voor veel van onze internationale contacten.

Wat zou je tegen bedrijven, die nog niet lid zijn van de Lean & Green Community, willen zeggen?
Verdiep je in de materie, zorg dat het leeft in je bedrijf en ontdek dan dat het je geld oplevert. Sterker nog: als je je samen met je personeel bewust verdiept in de Lean & Green doelstellingen dan wordt het een sport.

 

Over Districon
Districon, in het logistieke domein Nederlands grootste aanbieder van consultancy, IT-oplossingen en (interim) managers, projectmanagers en specialisten.

Als specialistisch consultancybureau ontwikkelen wij concrete logistieke oplossingen voor bedrijven en overheid. We voegen waarde toe met onze omvangrijke ervaring en mogelijkheden op het gebied van Supply Chain Management, Cargo Logistics, Logistics Facilities en Business Intelligence. Wij bieden onze klanten consultancy, interim- en projectmanagement en werving en selectie, gedreven door ons motto “Mastering Flow”.

Onder de Districon Group worden een 3 tal productgroepen gevoerd: Advisering, inzet van Professionals (interim managers en logistieke experts) en leveren van ICT diensten (Solutions). Het bureau heeft ruim 40 medewerkers.

www.districon.nl