Invent

Directeur Joop Eising van Invent

Van ‘verliefd op duurzame stoplichtsprinter’ naar Lean & Green

 

Op 24 november 2016 trad Invent uit Beilen toe tot het Lean & Green netwerk als Lean & Green Personal Mobility Award Winner.

Waar komt jullie drive voor duurzaamheid vandaan?
Invent is sinds 1999 hét adviesbureau voor energiezuinig bouwen en verbouwen. Zowel voor woningen als utiliteitsgebouwen, bestaand en nieuwbouw. Ons motto is: gezond en comfortabel naar een energieneutrale leefomgeving, met de nadruk op de eerste twee. Wij denken namelijk dat energiezuinigheid geen doel op zich kan zijn, maar dat het erom gaat dat mensen zich behaaglijk voelen. Daarbij komt dat ik zelf een enorme hekel heb aan verspilling. Ik vind het belangrijk om te streven naar optimalisatie in bouwen en een eenvoudige maar zeer efficiënte installatie toe te passen. Dit is de manier om verspilling van kosten en energie te voorkomen en de garantie voor een aangenaam binnenklimaat.

Hoe sluit die drive aan bij Lean & Green?
We richten ons primair op gebouwen, maar mobiliteit maakt daar ook onderdeel van uit. Bovendien ben ik een autoliefhebber, en wil ik laten zien dat je duurzame mobiliteit ook op een comfortabele manier kunt realiseren. Toen Invent begin 2012 als eerste in Noord-Nederland een Opel Ampera kocht, kopte de krant: ‘Verliefd op duurzame stoplichtsprinter’. Het mooie van die auto is dat hij het duurzame met het stoere en snelle combineert. Duurzame mobiliteit hoeft niet ten koste te gaan van comfort. De Tesla die ik nu rijd is hier een prachtig voorbeeld van.

Hoe realiseer je duurzaamheid op een comfortabele manier?
Door verder te kijken dan de korte termijn. Maatregelen die je binnen 5 jaar kunt terugverdienen moet je nemen. Invent helpt bedrijven daarbij via scans, die laten zien waar de besparingsmogelijkheden zitten en hoe je die op een prettige manier kunt realiseren. Duurzaamheid is nog geen dagelijkse kost. Bij veel bedrijven moet het besef doordringen dat het niet iets is wat moet, maar dat het juist veel oplevert.

Wat betekent Lean & Green voor Invent?
Lean & Green is een bevestiging dat we de goede weg zijn ingeslagen. Eigenlijk hebben we de doelstelling al direct gehaald, maar we moeten even wachten op de Star. En natuurlijk gaan we verder met duurzame mobiliteit waar dat kan. Zero emissie is een geweldig doel. Daarom hanteren we op dit moment voor de auto’s van onze medewerkers de norm: elektrisch of CNG.

Wat is uw boodschap aan het Lean & Green netwerk?
Inspireer ook je relaties om te gaan voor duurzame mobiliteit. Laat zien in je regio wat Lean & Green koplopers doen en hoeveel impact je gezamenlijk kunt bereiken. Bovendien wordt MVO steeds meer een visitekaartje. Zet geen stap terug naar benzine als je eenmaal een hybride hebt aangeschaft, maar een stap vooruit. Het is goed als je kunt laten zien dat je bewust omgaat met energie.