logo

Contactpersonen

person

Voornaam Achternaam

Function

Star

LEAN & GREEN 2e Ster

14 mei 2014

Star

LEAN & GREEN 1e Ster

26 jun 2012

Star

LEAN & GREEN Deelnemer

19 mei 2010

Over Arla Foods B.V.

Arla Foods is een Scandinavische zuivelcoöperatie en één van de belangrijkste spelers in de internationale zuivelindustrie. In Nederland bestaat Arla Foods uit twee onderdelen: Arla Foods amba voor de kaasspecialiteiten uit Scandinavië, en Arla Foods B.V. dat vanuit de ultramoderne fabriek in Nijkerk dagverse zuivel op de markt brengt. Alle producten worden gemaakt met de grootste zorg voor mens, dier en milieu. Met bekende merken als Arla ApetinaCastello en Friesche Vlag, is Arla Foods al een begrip bij de Nederlandse consument. 

Kijk voor meer informatie op http://www.arla.nl/ 

 

Waarom Lean & Green?

Tjitske Jonker, Logistiek Accountmanager Arla Foods:

“Als wij als producent verder willen, dan hebben we onze vervoerders nodig”

Arla Foods behaalde in vier jaar tijd niet alleen de Lean & Green Award en Star, maar ook de 2e Star. Tjitske Jonker, Logistiek Accountmanager bij Arla, legt uit waar die snelheid vandaan komt. “Als we onze duurzaamheidsambities ook op het gebied van transport willen realiseren, dan kan dat met Lean & Green.”

Wat betekent duurzaamheid voor Arla?
Duurzaamheid zit diep in het DNA van Arla. De eigenaren zijn melkveehouders die vanzelfsprekend sterk verbonden zijn met de natuur. Hun boerenbedrijven zijn meestal van generatie op generatie overgegaan. De eigenaren willen dat hun bedrijf over pakweg honderd jaar ook nog bestaat. Vanuit dit langetermijnperspectief heeft Arla het duurzaamheidsprogramma Dichter bij de natuur opgezet.

Hoe maakt Arla haar duurzaamheidsambities dan concreet?
Door onszelf bijvoorbeeld de ambitie ‘klimaatneutraal in 2020’ op te leggen en daar serieus naar toe te werken, vanuit alle facetten van het bedrijf. Zo verbeteren we bijvoorbeeld onze verpakkingen, zodat de consument minder hoeft weg te gooien. We willen verspilling van energie, materiaal en grondstoffen zoveel mogelijk terugdringen. Ook op het gebied van transport. En daarbij helpt Lean & Green. Want Lean & Green stelt ons niet alleen voor concrete doelstellingen, maar daagt ons ook uit om verder te groeien in duurzaamheid. Pas toen ik me erin ging verdiepen, zag ik dat we nog zoveel meer kunnen doen.

Heeft dat inzicht ook geleid tot jullie snelle groei van Award naar Ster en 2e Ster?
Voor de eerste Lean & Green Star volgden we gewoon de stappen uit het plan van aanpak dat we hadden geschreven. Toen we die Star eenmaal hadden, wilden we verder; net als een aantal andere Lean & Green koplopers. En mijn manager gaf me de ruimte om door te gaan met Lean & Green. Overigens is dat voor Arla uiteindelijk gewoon een bedrijfseconomische beslissing. Met die 2e Star krijgen we namelijk zicht op onze netwerk performance. Dat inzicht is nodig, omdat we dan kunnen bepalen of we op de goede weg zijn voor onze klimaatdoelstelling in 2020, of dat we extra actie moeten ondernemen.

Wat zijn de toekomstplannen van Arla als het gaat om duurzame mobiliteit?
We willen klimaatneutraal zijn in 2020. Voor ons transport is dat een forse ambitie, die we onder meer aanpakken door verspilling te voorkomen. Lean & Green helpt ons daar nu al bij, maar het kan en moet nog beter. Want klimaatneutraal kan Arla pas zijn als we onze hele keten klimaatneutraal kunnen noemen.

Hoe kan Connekt/ Lean & Green Arla daarbij helpen?
Deze ambitie geldt niet alleen voor Arla, maar voor heel veel Lean & Green koplopers. Daarom vind ik dat we krachten moeten bundelen om lege kilometers te reduceren, ladingen te delen, samen te werken in de keten, samen met nieuwe oplossingen te komen. Want het werkt heel simpel: als onze vervoerder, Bakker Logistiek, de Lean & Green Star haalt, dan helpt dat Arla een stapje verder op de duurzaamheidsladder. Daarom vind ik dat wij, als producenten binnen de Lean & Green Community, de vervoerders moeten helpen om hun Lean & Green doelstellingen sneller te bereiken. Daar hebben we allemaal baat bij.

Welke boodschap wil je bedrijven en organisaties die nog niet Lean and Green zijn meegeven?
Gebruik Lean & Green om de samenwerking aan te gaan en elkaar uit te dagen. Wees niet bang om te praten, maar zoek directe partners, kijk wat er mogelijk is, en hoe je elkaars expertise concreet kunt toepassen. Bij Lean & Green gaat het er niet om dat je meteen heel ver komt, maar dat we met elkaar en met kleine stapjes heel veel bereiken.