logo

Contactpersonen

person

Voornaam Achternaam

Function

Star

LEAN & GREEN 1e Ster

19 okt 2015

Star

LEAN & GREEN Award

03 nov 2014

LEAN & GREEN Deelnemer

04 jun 2013

Over Nestlé Nederland B.V.

Kijk voor meer informatie op www.nestle.nl 

 

Waarom Lean & Green?

We spreken met Helene Schotanus, manager Supply Chain Customer Development van Nestlé:

“Lean & Green voor complexere vormen van samenwerking”

Welke rol speelt duurzaamheid voor jou persoonlijk?
Duurzaamheid betekent voor mij persoonlijk dat ik probeer bewust om te gaan met mijn consumptiepatroon, en mijn kinderen bij te brengen dat ze spaarzaam zijn met bijvoorbeeld water. Ik denk dat duurzaamheid een kwestie is van bewustwording. We horen allemaal over Global Warming; als er iets is wat ik kan doen, dan doe ik dat.

Wat betekent duurzaamheid voor Nestlé als bedrijf?
Voor Nestlé betekent duurzaamheid dat wat we doen, niet alleen waarde moet creeeren voor onszelf onszelf, maar ook voor de lokale maatschappij waarin we opereren. Wij noemen dit ‘Creating Shared Value’ en richten ons daarbij op onder andere plattelandsontwikkeling en Voeding. Maar ook een ook maatschappelijk vraagstuk als jeugdwerkloosheid valt er onder. . Een voorbeeld daarvan is ons initiatief “Nestlé Needs YOUth”, waarmee we de jeugdwerkloosheid in Europa helpen bestrijden door samen met onze toeleveranciers stages, werkplekken en trainingsmogelijkheden te creëren. Doel is ruim 20.000 banen en stages in drie jaar tijd te realiseren binnen Nestlé in Europa. Daarnaast zetten we ons in voor een beter milieu. Lean & Green past uitstekend binnen die ambitie.

Wat betekent het winnen van de Lean & Green Award voor Nestlé?
We zijn trots dat we deel uitmaken van het Lean & Green Netwerk. Het is een bevestiging dat we ook op het gebied van logistiek trouw zijn aan onze corporate business principles. Daarnaast maakt Lean & Green concreet wat we kunnen doen aan verduurzaming van onze logistiek. Door het schrijven van het plan van aanpak weten we exact wat we willen bereiken en hoe we dat gaan doen. Voor ons is het in de eerste plaats een middel om in onze eigen organisatie visibility te creëren.

Hoe gaat Nestlé de CO2-doelstelling bereiken?
We concentreren ons op de inbound flows vanuit de fabriek. Daarnaast werken we aan de optimalisatie van onze (Benelux)transporten naar klanten, door een slimmere planning of door meer samenwerking. In het DC, dat we met Pepsico delen, kijken we proactief naar bundelingsmogelijkheden, met het oog op volle vrachtwagens.

Als je denkt aan duurzame mobiliteit, wat is dan je ideaalbeeld?
Duurzame logistiek betekent: volle vrachtwagens, volle pallets, en het minimaliseren van vrachtwagens op de weg.

Hoe gaat Nestlé verder met duurzame logistiek en wat kan Lean & Green daarbij betekenen?
In je eentje bereik je al snel een plafond. Daarom is onze volgende stap dat we meer gaan samenwerken, in de eerste plaats met onze leveranciers en onze klanten, in een later stadium met onze concurrenten. Overigens nemen we daarin al stappen. Voor onze ‘cross-company collaboration’ met Pepsico, Trivizor en STEF hebben we onlangs de ‘European Gold Medal for Supply Chain and Logistics – Project of the Year’ gewonnen. Complexe vormen van samenwerking hebben de toekomst, en daarvoor is een tussenpartij nodig, die transparantie kan creëren. Ik denk dat Connekt die rol van third trusted party moet oppakken. Want Lean and Green kan het platform bieden voor complexe samenwerking.

Wat zou je tegen bedrijven, die nog geen lid zijn van de Lean & Green Community, willen zeggen?
Join us! Lean & Green heeft aangetoond dat duurzaamheid loont, en niet alleen voor het milieu, maar ook voor de winstgevendheid van je bedrijf. Bovendien is Lean & Green hét platform om kennis over duurzaamheid met elkaar uit te wisselen. Dat levert veel meer op dan concurrentie op elkaars visie. Want de potentiële impact van gezamenlijke inspanningen is enorm.”