NIEUW: Verdiepende kennissessie met Vattenfall op 24 juni.

Hoe kunnen we de ecologische voetafdruk van de transport- en opslagsector verkleinen? Van grote stappen als het volledig zelf duurzaam opwekken van je stroom, tot kleine stappen in de vorm van een enkel elektrisch voertuig in gebruik nemen. Alles kan eraan bijdragen. Tijdens onze kennissessie met Vattenvall op 28 januari kwamen er dan ook een aantal mogelijkheden aan de orde. Van heel concrete maatregelen die al gezet kunnen worden, tot oplossingen die verder in de toekomst liggen zoals de toepassing van waterstof.

Electrificatie van jouw wagenparkDuurzame stappen

“Begin waar het makkelijk is, want een klein begin is ook beginnen.” -zo vertelt Pieter van Ommeren (Directeur Vattenfall InCharge) tijdens de kennissessie met Vattenfall. En dat is helemaal waar. Hij geeft als advies om te starten met ambassadeurs. Door een eerste stap te maken met iemand die het leuk vindt kun je het enthousiasme vaak behouden. Samen met Jocco Nieuwenhuis (Sectorlead Industrie en Transport & Opslag Vattenfall) kijken we naar welke stappen je dan zoal kunt zetten om verder te verduurzamen, zoals de elektrificatie van machines en wagens, het zelf duurzaam opwekken en duurzame energie inkopen 

Elektrificatie is een mooie manier om de CO2-uitstoot terug te dringen. En Pieter van Ommeren ziet daar ook sterke ontwikkelingen in. Zoals bijvoorbeeld de prijsdaling van batterijen: “Het is de allerbelangrijkste reden waarom er steeds meer elektrische voertuigen op de markt komen.” Niet alleen de prijs is gaan dalen, Pieter geeft aan dat ook de energiedichtheid steeds verder verbetert. Hij geeft toe dat er bij bestelbusjes en zwaar vervoer nog een weg te gaan is, maar heeft de verwachting dat dit dezelfde snelle ontwikkeling zal doorlopen als met personenauto’s. 

| “Alles wat te maken heeft met innovatie, doen we tegenwoordig vanuit duurzaam oogpunt.” |

Energie opwekken, gebruik en inkoop 

Waar kun je zoal tegenaan lopen als het gaat om het opwekken, gebruik en de inkoop van energie? Je kunt natuurlijk de ambitie hebben om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen op jouw warehouse. Maar in sommige gevallen loop je tegen bepaalde zaken aan. “Want is de locatie er wel geschikt voor? Is het dak geschikt? En hoe doe je dat als het pand niet jouw eigendom is?” -verteld Jocco Nieuwenhuis. Als de mogelijkheden daarvoor beperkt zijn, dan kun je denken aan alternatieven. Zoals een kleine windmolen op jouw terrein of het plaatsen van solar carports. Daarnaast is het inkopen van in Nederland opgewekte duurzame energie ook een heel praktische en eenvoudig te nemen stap. 

Kennissessie Vattenfall en Lean & Green - Fossielvrije transportOok bij Vattenfall houden ze graag hun ogen open voor nieuwe ideeën en werken ze dan ook mee aan verschillende pilotsZowel in de transportsector als daarbuiten met het investeren in een fabriek die fossielvrij staal produceert. Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit ons leven, zeker als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. “Alles wat te maken heeft met innovatie, doen we tegenwoordig vanuit duurzaam oogpunt.” – licht Jocco Nieuwenhuis toe. Het lijkt er zeker op dat vernieuwing en duurzaamheid hand-in-hand gaan. 

Het meetbaar maken van maatregelen 

Hoe zorg je er nu voor dat al die mooie maatregelen ook meetbaar worden gemaakt? Dirk van der Lee (Projectmanager Lean & Green NL) verteld dat je via het CO2-reductie programma erkenning kunt krijgen voor jouw prestaties, in de vorm van een Lean & Green Star. Elke Star (er zijn er vijf) heeft zo haar eigen vereisten als het gaat om het percentage aan reductie op jouw CO2. Meer daarover kun je vinden op deze pagina. 

Wil je in aanmerking komen voor een Star erkenning, dan heb je wel inzicht in jouw CO2 prestatie en de genomen maatregelen nodig. Binnen het programma kun je daarvoor gebruik maken van data-analysetool BigMile. Zo’n CO2-footprint analyse doe je op basis van lading, herkomst & bestemming, brandstof en energieverbruik. Dat is natuurlijk nogal wat! Om deelnemers aan het programma zo goed mogelijk van start te laten gaan geeft Lean & Green daarom extra begeleiding. 

| “Het klinkt alsof ‘samen doen‘ de sleutel tot fossiel-vrij succes is.” |

Samenwerken is de sleutel 

Tijdens de kennissessie met Vattenfall en het rondje vragen kwam het al veelvuldig naar voren: samenwerken. “Het klinkt alsof ‘samen doen‘ de sleutel tot fossiel-vrij succes is.” -benoemde een van de deelnemers in de chat. En dat klopt helemaal! Sterker nog, het is een van de belangrijkste pijlers om mee te doen aan het Lean & Green programma. Want als je de volledige keten duurzaam wilt maken, dan zul je je open moeten stellen voor gesprek met partners en zelfs concurrenten. Ook als het gaat om duurzame initiatieven waar iedereen wat aan heeft is de vraag vaak: ‘Wie draagt de investering en hoe kun je die last eventueel delen?’ 

De reststroom van de een is wellicht een prachtige brandstof voor de ander. Zo gaat het gesprek over reststroom bij het zelf opwekken. Pieter van Ommeren verteld in zijn verhaal ook over de mogelijkheden om het aanbod van duurzame energie perfect afstemmen met vraag. Denk aan het mogelijk maken van flexibel laden, afhankelijk van de ochtend- en avondpiek. Daarnaast gaat het tijdens het vragen stellen over het gebruik van groen gas, iets wat binnen de Lean & Green community aardig speelt. Hier zien we dan ook wat mooie haakjes voor eventuele, verdiepende vervolgsessies. 

Meer kennis opdoen?

Meer weten over de verduurzamingsmogelijkheden voor de transportsector? Kijk dan zeker even op de website van Vattenfall. Goed nieuws! We hebben voor 24 juni 2021 een nieuwe, verdiepende kennissessie met Vattenfall over de inzet van hernieuwbare energiebronnen binnen jouw logistiek operatie. Hierin komen een drietal mooie praktijkvoorbeelden aan bod. Lees er meer over via deze link.

Lean & Green introductieDirect duurzame stappen maken? 

Wil je direct stappen maken in het verder verduurzamen van jouw organisatie? Lean & Green kan je daarbij helpen. Leer op een laagdrempelige manier meer over het CO2-reductieprogramma door je kosteloos in te schrijven voor één van onze Fast Lane introductiesessies. Je kunt ze vinden op lean-green.nl/events/.