Eerste Lean & Green Star voor MCB door horizontale samenwerking en chauffeurstrainingen

Lean & Green deelnemer MCB is een metaalgroothandel wat hun verantwoordelijkheid neemt als het gaat om hun rol en functie in de maatschappij. Bewust omgaan met het effect wat zij hebben op het milieu is dan ook onderdeel van hun bedrijfsvoering. Ze zijn actief bezig met het verminderen van de uitstoot en bovendien altijd op zoek naar welke maatregelen ze nog meer kunnen nemen om verder te verduurzamen. Het heeft MCB hun Eerste Lean & Green Star opgeleverd. 

Wagens en rijgedrag 

Naast het verbeteren van de planning door het in gebruik nemen van gespecialiseerde software keek het bedrijf uiteraard ook naar hun eigen wagenpark. Denk aan de aanschaf van trucks met Euro-6 motoren. Ook hebben ze een eigen garage voor onder andere wekelijkse bandenspanning controles, wat uiteindelijk het brandstofverbruik van de wagens helpt te verminderen. 

CO2 reductie door chauffeurstrainingAanvullend hielden ze zich bezig met hoe ze het de mensen die erin rijden makkelijker kunnen maken hun duurzame doelstellingen na te streven. Ze geven daarom actief chauffeurstrainingen. Met behulp van mentorchauffeurs bevorderen ze zo een zuinigere rijstijl. Maandelijks kijken ze naar de prestaties waardoor er intern ook een mooi competitiegevoel ontstaat. 

Leuk om te benoemen is dat ze nu al verder kijken dan alleen duurzaam rijgedrag en reductie van de CO2-uitstoot. MCB wil inzetten op een verdere digitalisering zodat chauffeurs met minder papierwerk hoeven te werken. Digitaal werkt bovendien sneller en helpt het bedrijf naar schatting 1 miljoen afdrukken per jaar besparen. 

Efficiënter inrichten routes  

Op het gebied van samenwerking heeft MCB een aantal stappen genomen. Met name op de ritten tussen Noord-Nederland en België zijn ze door middel van charters flink wat kilometers en uren gaan besparen. Want door de rij- en rusttijden wet is het vrijwel onmogelijk om dit binnen één dag te bedienen. Buiten hun normale werkgebied werken ze daarom samen met charters om deze routes efficiënter in te richten. Een mooi voorbeeld van horizontale samenwerking. En, als klap op de vuurpijl, kunnen ze door deze samenwerking bovendien onnodige kilometers voorkomen. 

Het behalen van hun Eerste Star is een mooie bevestiging van hun motivatie om hun duurzame ambities actief na te streven. We feliciteren MCB met hun prestatie en kijken uit naar wat het bedrijf nog meer op de planning heeft als het gaat om het verminderen van hun impact op het milieu. 

Lean & Green introductieOok erkenning voor jouw duurzame resultaten?

Is het effect wat je hebt op het milieu binnen jouw bedrijf ook een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering? En wil je graag, net als MCB, erkenning voor jouw duurzame resultaten? Neem dan deel aan het Lean & Green programma. Tijdens onze wekelijkse Fast Lane Sessies kun je kosteloos kennis maken met ons programma. Bekijk de beschikbare sessies via: www.lean-green.nl/events 

comments

comments for this post are closed