Vragen over starten met Lean & Green

Stel, je staat in de startblokken om mee te starten met het Lean & Green programma, maar je vraagt je af hoeveel tijd je hierin moet investeren. Want hoelang duurt een traject naar zo’n Star eigenlijk? En waarvan is deze tijdsduur afhankelijk? Wij nemen je graag mee in wat ervoor nodig is om door middel van jouw duurzame doelstellingen naar een Star erkenning te komen. 

In dit artikel lees je alles over starten met het Lean & Green programma. We geven antwoorden op de meest gestelde vragen van nieuwe deelnemers.

Hoelang duurt een traject naar een Lean & Green Star?

Hoelang duurt het voordat je een Star krijgt? 

Hoelang het ongeveer zal duren voordat je in aanmerking komt voor Star erkenning is van een aantal aspecten afhankelijk. Denk aan of je eigen wagens hebt, hoeveel geschikte data je momenteel beschikbaar hebt en hoe toegewijd en/of doorgewinterd de persoon is die tijd zal steken in het doorlopen van ons (online) stappenproces. Als je al deze elementen snel en makkelijk tot de beschikking hebt, dan kun je rekening houden met een investering van ongeveer 40 uur en een doorloop van tussen de 3 tot 6 maanden. Later in dit artikel lichten we daar meer over toe.  

| Hou rekening met een investering van ong. 40 uur en een doorloop van tussen de 3 tot 6 maanden |

Verzamelen en invoeren van data 

De meeste tijd zal gaan zitten in het verzamelen en invoeren van data. Om je Eerste Star te behalen mag je rekenen op basis van jaartotalen. Dit maakt het voor veel deelnemers makkelijker om te starten met het programma. Samen met de onderbouwing van jouw genomen maatregelen geven deze jaartotalen voor ons al voldoende beeld van jouw duurzame prestaties. In de fases naar jouw volgende Star(s) zul je echter wel jouw datakwaliteit moeten gaan verbeteren. Omdat deelnemers aan het Lean & Green programma vaak duurzame stappen willen blijven nemen en gelijk inzicht willen in hun verbeter potentieel, kiezen ze er veelvuldig voor om hun datakwaliteit gelijk goed in te zetten. 

Ligt jouw brandstofdata bij partners of jezelf? 

Het invoeren van jouw daadwerkelijke brandstofdata is pas voor jouw Tweede Star een vereiste. Met behulp van die informatie heb je namelijk meer grip op de situatie en kun je effectiever sturen op verdere optimalisatie. Ben je bijvoorbeeld verlader? Dan ligt de gewenste brandstofinformatie vaak bij jouw exporteurs. Heb je meerdere logistieke dienstverleners, dan zul je ook bij meerdere van jouw dienstverleners data moeten opvragen. Dit kan betekenen dat je nog weleens op informatie van jouw partners moet wachten. De data op de juiste manier uitvragen aan je dienstverleners helpt natuurlijk bij het bevorderen van de aanlevering van deze data. Hier adviseren wij jullie dan ook graag in. Begeleiding vanuit het Lean & Green programma

Inschattingen en validatie 

Sommige logistieke dienstverleners, zoals voor retail, weten niet altijd hoeveel ze vervoeren. Dat maakt de data voor de Tweede Star iets lastiger om in te vullen. Er zijn wel mogelijkheden, zoals via een steekproef of inschattingen. Bedrijven moeten op dat moment wel rekening houden met de controle die op deze data moet uitgevoerd worden door een gecertificeerde instantie. Leg bij inschattingen dan ook gelijk vast waarom en waarop je deze inschatting hebt gemaakt. Dat helpt eventuele vertragingen tijdens validatie te voorkomen.

 

| Starten met Lean & Green vraagt uiteraard ook wat van je beschikbaarheid |

 

Data niet altijd tijdrovend 

Over het algemeen is data iets wat binnen veel logistieke dienstverleners altijd wel voor handen is. Data is dus niet altijd het meest tijdrovende onderdeel van het proces. Bedrijven verbazen zich gedurende het proces soms over wat voor data ze eigenlijk allemaal al tot de beschikking hebben. Voor hun is het dan ook een mooie manier het totale plaatje in kaart te brengen.  

Het Lean & Green programma vraagt uiteraard ook wat van jullie beschikbaarheid. Hoe toegewijd is iemand binnen de organisatie bezig om het Lean & Green traject naar Star erkenning te doorlopen? En heeft deze persoon al eerder dergelijke informatie in handen gehad of niet? Logischerwijs heeft een stagiair meer tijd nodig om tot de juiste informatie te komen dan iemand die al wat langer in het bedrijf meedraait. In dat laatste geval kunnen we redelijkerwijs zeggen dat een vaste medewerker met een totaal aan 40 uur (verspreid over verschillende dagen) het traject wel aardig kan hebben doorlopen. 

Globaal gezien moet je voor jouw Eerste Star weten hoeveel je hebt vervoerd en hoeveel brandstof je hiervoor hebt gebruikt. Bij de Tweede Star zul je moeten kijken naar wat je dan hebt vervoerd, van waar naar waar en voor wie dat is geweest; jouw zendingsdata. Deze zendingsdata is conform de EN-16258 norm. Zolang je deze informatie in beeld hebt, effectieve maatregelen hebt genomen en binnen de organisatie tijd beschikbaar stelt voor het verzamelen van deze gegevens hoeft het proces naar jouw Star erkenning niet al te lang te duren. 

 

Lean & Green introductieMeer weten over starten met Lean & Green? 

Elke dinsdag organiseren we, in samenwerking met data-analysetool BigMile, een kosteloze introductie ‘Fast Lane’ sessie. Daarin kom je meer te weten over deelname aan ons programma. Bekijk de sessies via lean-green.nl/events