Transport & Logistiek Nederland (TLN)

 

Arthur van Dijk, voorzitter Transport & Logistiek Nederland (TLN), werd op 31 maart 2017 door Connekt benoemd tot Lean & Green Ambassadeur. 


Waarom Lean & Green?
Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor TLN, omdat transport en logistiek een energie-intensieve sector is. Via het SER-energieakkoord hebben wij ons verbonden aan doelstellingen ten aanzien van CO₂-reductie. Bedrijven moeten verduurzamen, en dat kan met Lean & Green.

Wat is je ideaalbeeld als het gaat om duurzame logistiek/ mobiliteit?
Mijn ideaalbeeld van duurzame logistiek is dat we een grote toegevoegde waarde realiseren tegen bescheiden maatschappelijke kosten op het vlak van veiligheid en milieu. Daar wil ik me als Lean & Green Ambassadeur persoonlijk voor inzetten.

Wat is jouw persoonlijke ambitie als Lean & Green ambassadeur?
Lean & Green onder de aandacht houden als instrument voor CO2-reductie in de sector en deelnemen aan de afstemming met de andere Ambassadeurs en Lean & Green leden om de effectiviteit van het programma Lean & Green te optimaliseren.

Wat verwacht je daarbij van Connekt/ Lean & Green?
Toegankelijkheid, ondersteuning, inspiratie.

Wat is je boodschap aan het Lean & Green netwerk en/of aan bedrijven die nog niet Lean & Green zijn?
Ga aan de slag met energie-efficiëntie en CO2-registratie/reductie en overweeg Lean & Green als instrument om dat te bereiken. Zet in op bedrijfsinterne verbeteringen van transportbedrijven en wees heel terughoudend met het treffen van vergelijkingen op basis van CO2 (benchmarking) tussen bedrijven. Daarin schuilt het risico dat verkeerde getallen met elkaar vergeleken worden en een cosmetische registratie bijgehouden wordt die afdrijft van de werkelijke resultaten.

En wat zou je advies aan het kabinet zijn?
Een beleid waarin duurzaamheid loont, met heldere regels voor nieuwe vormen van transport.