Lean & Green Summit 2021: na een intensieve tijd waarin we elkaar allemaal een stuk minder hebben kunnen zien was het 13 oktober toch echt zover! Met ongeveer 170 actieve bezoekers mochten wij in de Rijtuigenloods in Amersfoort een plek bieden aan een groot aantal (logistieke) professionals die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Een perfecte locatie, inclusief treinwagons die een mooie knipoog waren richting de modal shift. Eén van de vele duurzame maatregelen die deelnemers aan het programma kunnen treffen. 

Samen met onze partners ABN AMRO, Vattenfall, Joint Corridors Off-Road en BigMile hebben we ons best gedaan een mooi Lean & Green Summit 2021 neer te zetten. Daarbij hebben we met onze partners, en samen met Compose (evofenedex) en Alfa Accountants en Adviseurs, in totaal 13 inhoudelijke sessies opgesteld waaraan bezoekers konden deelnemen. Hierin deelden we interessante praktijkverhalen waarin interactie en kennisdelen centraal stond.  

Alex Matatula deelt de tijdslijn van het Lean & Green programmaBij de opening van de dag neemt Alex Matatula (Head of Community) bezoekers mee in alle stappen die het Lean & Green programma zoal heeft genomen. Van het ontstaan van het programma tot aan de 5 Stars die vallen te behalen. Een mooi moment om ook  Lean & Green deelnemers die al flinke stappen hebben genomen de 4e Star te halen in het zonnetje te zetten. Zo werd Moonen Packaging benoemd als een van de eerste deelnemers met een goedgekeurd plan van aanpak en werd Kuypers Neer benoemd als een van de eerste deelnemers die de benodigde 55% reductie van de 4e Star in 2022 mogelijk zal weten te behalen. 

Het belang van impact maken 

Het panelgesprek op de Lean & Green SummitTijdens het panelgesprek met Jan Pronk (BigMile), Frans van den Boomen (Joint Corridors Off-Road) en Jocco Nieuwenhuis (Vattenfall) over duurzame impact. Hierin weten de mannen te benoemen hoe belangrijk duurzaamheid is geworden, met name voor de nieuwe generatie. Het gaat namelijk niet meer om prijs, maar om de duurzame impact die je kunt maken. Frans geeft aan dat ze dat vanuit Off-Road ook prima zien samengaan: “Wij geloven dat de beste distributie, het beste transport met de beste prijs hand in hand kan gaan.” Waar je het meeste impact mee kunt maken is soms een kwestie van durven te doen. Maar je kunt het ook meten, geeft Jan aan: “Je kunt met cijfers staven wat voor impact een duurzame aanpassing heeft.” Zo weet je de meest effectieve, duurzame maatregelen te treffen. Hoe je het ook wendt of keert, de druk om duurzame impact te maken gaat elk bedrijf voelen, aldus Jocco: “Als je niet vanuit de directie al bezig bent met duurzame impact zullen de klanten er uiteindelijk wel mee komen.” 

Geen duurzame stap is te klein 

In gesprek met Bart Banning van ABN AMRO op de Lean & Green SummitOok Bart Banning (ABN AMRO) erkent dat duurzaamheid een steeds grotere rol heeft ingenomen binnen bedrijven. “Duurzaamheid was eerst een geitenwollensokken idee en ik denk dat dat volledig gedraaid en versneld is de afgelopen jaren.” Tijdens een 1-op-1 gesprek met Bart praat dagvoorzitter Hans Etman over duurzaam opschalen. Elke verandering doet een beetje pijn, maar een intrinsieke motivatie hebben maakt daarin wat Bart betreft het verschil. “Als de motivatie die iemand heeft vooral gaat over een onderwerp als duurzaamheid, dan neemt diegene dat mee naar het werk.” Iedereen neemt zo een stukje van zijn of haar duurzame gewoontes of visie mee naar het werk. En ook dat helpt bedrijven steeds weer een stap verder te gaan in hun duurzame ontwikkeling. 

De invloed van gedrag 

Samenwerken, ook als je concurrent van elkaar bent. Tijdens de plenaire sessie van het Lean & Green summit 2021 kwam het al aan bod. Dat neemt vaak een stukje vertrouwen met zich mee. En als je met samenwerking wellicht ook wat te verliezen hebt is het moeilijk om je daaroverheen te zetten. Gedragsdeskundige Josephine van der Hoeven neemt ons mee in hoe we elkaar in dergelijke situaties vaak zien en op welke manier ons gedrag een rol speelt in onze zakelijke afspraken. Ze geeft ons mee dat je niet alleen de harde zaken zou moeten benoemen, maar idealiter ook kenbaar maakt waarom je samenwerkt. De zachte kant. Denk aan aangeven dat je iets niet weet, waar je over twijfelt en dat je bijvoorbeeld hulp nodig hebt. Door jezelf kwetsbaarder op te stellen stel je de ander in staat jou te helpen. Zo versterk je de relatie, bouw je aan vertrouwen en geef je de ander ook een voldaan gevoel.  

Gedragsdeskundige Josephine van der Hoeven op de Lean & Green SummitHet is iets waar we ons vaak onbewust van zijn en dat maakt het lastig om duurzame beslissingen te nemen. En zo rationeel in onze besluitvorming zijn we ook eigenlijk niet, want zo’n 97% van de beslissingen die we dagdagelijks maken worden onbewust gemaakt. Hoe kun je nu het gat tussen intentie en gedrag overbruggen? Door je intentie breed kenbaar te maken kun je samen stappen nemen, al zijn ze nog zo klein. Want door intenties te delen met je omgeving geef je ze de mogelijkheid samen een brug te bouwen. Door dit stap voor stap te doen, elkaar hiervoor te bedanken en (kleine) successen samen te vieren maak je het proces behapbaar en overzichtelijk. 

De mogelijkheden in CO2-reductie  

Henk van der Wal op de Lean & Green SummitDe diverse break-out sessies gaven inzichten in hoe je CO2-reductie kunt behalen, dit naar een hoger niveau kunt brengen en dit ook op een goede manier kunt meten en rapporteren. Je kunt maatregelen treffen, zoals een modal shift maken of juist goederen op een effectieve manier te bundelen. In andere break-out sessies leerden we hoe je duurzaamheid kunt meten zodat je beter kunt aangeven wat je eraan hebt. Gedragsdeskundige Josephine gaf tijdens de plenaire sessie al aan dat het tastbaar maken een manier is om het beter te kunnen duiden. In de break-out sessie ‘Betere afspraken tussen verladers en vervoerders’ komt de inzet van LZV’s ter sprake. Hierbij kwam een praktijkvoorbeeld aan bod, waarmee dit punt gelijk kracht werd bijgezet. De duurzame vervoersoplossing levert jaarlijks namelijk een klein bos van 500 bomen aan CO2 besparing op. Het zijn dit soort voorbeelden die het tastbaar maken en tot de verbeelding laten spreken. 

Kennis delen en samenwerken 

 

Lean & Green Summit 2021Door in gesprek te gaan met anderen kun je van elkaar leren en elkaars uitdagingen beter begrijpen. Het zorgt ervoor dat je nog beter samen kunt werken aan het verduurzamen en efficiënter maken van de logistieke ketens. Zo ben je helemaal klaar voor de benodigde reducties die behaald moeten worden. Hoe je zo effectief mogelijk jouw duurzame initiatieven kunt opschalen wisten Bart Banning, Arnold Mulder en Jeljer Haarsma van ABN AMRO je te vertellen. Onze partner BigMile vertelde meer over hoe je de effecten van deze maatregelen kunt meten. Jan Pronk, Sven Poot, Bas Wolff en Bram van de Sande (namens AB Texel Group) namen je mee in het belang van carbon footprinting en hoe je effectief data-analyses kunt doen. Je CO2-reductie meten om klaar te zijn voor klimaatdoelstellingen maakt het rapporteren ervan ook noodzakelijk. Hier wisten Carol de Wit, Arthur Zantinge (Alfa Accountants en Adviseurs) en Patrick de Veer (Greenaumatic) onder begeleiding van Eline de Vries (ITSMYDRIVE) je meer over te vertellen.  

Kennis en krachten bundelen speelt een grote rol binnen de Lean & Green community. Tijdens de break-out sessies komen dan ook verschillende praktijkvoorbeelden langs. Zoals het hergebruik van e-truck batterijen voor eigen energieopslag, zonder afhankelijk te zijn van een beperkte netaansluiting. Hier wisten Peter de Rooy (van De Rooy Transport), en Maarten Klein Geltink (van Hedgehog Applications) ons meer over te vertellen. Maar ook ervaringen van bedrijven met elektrische trucks helpen antwoorden te geven op vragen van bedrijven die nog dergelijke stappen wensen te maken. Met dank aan Jur Hofland en Bob Lammers (Rensa Family Company) en Erik Lenssen (Renault Trucks Nederland). Daarbij namen Jocco Nieuwenhuis, Alexis Fischer en Rick Marsman van Vattenfall bezoekers mee in hoe we de laadinfrastructuur om al deze elektrische voertuigen, machines en gebouwen te kunnen laden mogelijk kunnen maken. 

Lean & Green Summit 2021Maar krachten bundelen gaat over samenwerking. Een betere samenwerking tussen verschillende logistieke partijen, daar wisten Henk van Der Wal (Van der Wal Transport), Mischa van den Berg (Refresco), Patrick van Vugt (PLUS Retail), Susanne Dirksen (Schavemaker Logistics Solutions) en Dick Maurer (Simon Loos) ons meer over te vertellen. Want door bijvoorbeeld te bundelen kun je flink wat CO2 besparen. Als het gaat om het maken van de modal shift is samenwerken ook cruciaal in het vol krijgen van een trein of schip. Het zorgt er bovendien voor dat je de frequentie van de treinen kunt verhogen. Frans van den Boomen (Joint Corridors Off-Road) gaf ons daar tijdens de plenaire sessie al meer informatie over te geven. Tijdens de inhoudelijke sessies van Joint Corridors Off-Road, georganiseerd door Babiche van de Loo, Annemieke de Leeuw en Miranda Volker en  Anne-Ruth Scheijgrond (vanuit Combi Terminal Twente B.V.) gaven ze meer zicht in wat ervoor nodig is om de modal shift te maken. En vergeet niet: samenwerken helpt ook de band te verduurzamen met partners in de keten. Over de kracht van samenwerking gaven Manous Koopmans (evofenedex) en Frans Cruijssen (Tilburg University) een interessante sessie. 

Bekijk de impressie video van het Lean & Green Summit 2021 hier:

De Lean & Green Summit 2021 bracht bezoekers dan ook in de gelegenheid om mensen die hetzelfde probleem herkennen -en misschien al opgelost hebben- te spreken. Want door in gesprek te gaan met andere bedrijven, ook al zijn het wellicht concurrenten, kun je veel van elkaar leren. We kijken dan ook terug naar een fantastische Summit en zijn dankbaar voor alle partners en bezoekers die het tot een succes hebben weten te maken.


Bekijk de foto’s van het Lean & Green Summit 2021?